bahan-bahan
Resepi Cucur Ikan Bilis Rangup Tapi Lembut:
- § 8 sudu besar tepung gandum
- § 1 mug air suam
- § Sebiji kentang (potong dadu)
- § Ikan bilis (ikutlah selera masing-masing)
- § Secubit garam
Tips:
Boleh
juga gantikan bilis dengan udang kering, atau udang basah pun boleh. Dan kalau
suka bawang, potonglah dadu dan masukkan sekali.
Cara-cara:
- § Masukkan tepung dan garam dalam satu bekas.
- § Tuang air sikit-sikit dan gaul sampai rata.
- § Kalau suka boleh tumbuk sikit bilis sebelum masukkan ke dalam tepung.
- § Masukkan kentang dan bilis dan gaul rata.
- § Panaskan minyak dan gorenglah.
Tips:
Tak
payah gaul sampai sebati sebab nanti tepung jadi tepu dan cucur jadi sejat.
Pastikan minyak betul-betul panas untuk elak cucur bilis serap minyak dengan
banyak.
No comments:
Post a Comment