Monday 28 March 2016

ANCHOVIES FRITTERS



bahan-bahan Resepi Cucur Ikan Bilis Rangup Tapi Lembut:



  • §  8 sudu besar tepung gandum
  • §  1 mug air suam
  • §  Sebiji kentang (potong dadu)
  • §  Ikan bilis (ikutlah selera masing-masing)
  • §  Secubit garam

Tips: 

Boleh juga gantikan bilis dengan udang kering, atau udang basah pun boleh. Dan kalau suka bawang, potonglah dadu dan masukkan sekali.
Cara-cara:


  • §  Masukkan tepung dan garam dalam satu bekas.
  • §  Tuang air sikit-sikit dan gaul sampai rata.
  • §  Kalau suka boleh tumbuk sikit bilis sebelum masukkan ke dalam tepung.
  • §  Masukkan kentang dan bilis dan gaul rata.
  • §  Panaskan minyak dan gorenglah.


Tips:

Tak payah gaul sampai sebati sebab nanti tepung jadi tepu dan cucur jadi sejat. Pastikan minyak betul-betul panas untuk elak cucur bilis serap minyak dengan banyak.

No comments:

Post a Comment