Sunday, 3 April 2016

AYAM MASAK BALI


INGREDIENTS :
1/2 ekor ayam saiz sederhana, potong ikut suka, cuci bersih dan toskan*
1 camca teh penuh kunyit serbuk*
3/4 camca teh garam*(*disatukan, gaul rata dan perap sekejap)
6 batang serai, diketuk
4 pelepah daun kari
1 camca besar kicap lemak manis 
1/3 cawan cili kisar
1 camca besar rata gula (atau secukup rasa)
Garam secukup rasa
1/2 cawan air

4 biji bawang besar
8 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci belacan

METHOD:



  • Goreng ayam tadi hingga hingga masak, tapi jangan sampai garing,  goreng dalam 15 minit sambil dibalik2kan, kemudian angkat dan toskan).

    1. Dalam kuali yang sama, cedok keluar minyak dan tinggalkan kurang lebih 1/4 cawan minya. Tumis serai hingga harum, masukkan daun kari dan masak sekejap. Tambah bahan2 kisar halus dan cili kisar. Kacau rata, masak hingga garing dan naik minyak.
    2. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Tambah ayam, gaul rata dan tuang air. Masak hingga pekat. Kacau sekali sekala. Akhir sekali masukkan kicap lemak manis, gaul rata dan masak sekejap.
    3. Sedia untuk dihidangkan.
    credit to:dapur tanpa sempadan




    No comments:

    Post a Comment