BAHAN BAHAN:
- serbuk kunyit
- 3 ulas bawang putih *
- 3 ulas bawang merah*
- 2 cm halia*
- 5 tangkai cili padi (dipotong 2)
- 1 ulas bawang besar (dihiris nipis)
- kicap manis secukup rasa
- 2 sudu besar sos tiram
- garam secukup rasa
PENYEDIAAN:
- Potong ayam kepada bahagian sederhana kecil.
- Gaul dengan kunyit dan garam.Goreng separuh masak. Angkat dan letak ketepi.
- Tumbuk kasar bahan bertanda *
- Panaskan 4 camca besar minyak. Tumis bahan tumbuk kasarsehingga kekuningan dan naik bau.
- Masukkan ayam, sos tiram dan kicap beserta sedikit air (1 cawan). Kacau dan tutup, biarkan sehingga ayam menjadi empuk.
- Kemudian masukkan cili padi dan bawang besar, biar 5 minit. Siap untuk dimakan
credit to: iresipi
No comments:
Post a Comment