Sunday, 10 April 2016

KUEH TIAO LADNA



Bahan-bahan
  •           sebungkus kuey teow dibasuh, toskan kemudian perap dengan kicap manis, digoreng tanpa minyak
  • 15 ekor udang 
  • Isi ayam dan daging
  • 2@ 3 sudu sos tiram
  • 2 sudu sos ikan
  • 1 kiub ayam
  • 5 biji cili api
  • 1 kiub ayam
  • sedikit lada hitam / putih - di tumbuk
  • 1 biji karot
  • seikat sawi
  • sedikit tepung jagung yang dibancuh dgn sedikit air untuk memekatkn kuah
  •            bawang goreng dan daun sup untuk hiasan.

Cara-cara
  1. panaskan minyak. masukkan bawang putih dan goreng sehingga kuning dan naik bau, Lepastu masukkan ayam dan daging yg dipotong kecil.
  2. Bila ayam & daging dah masak, Masukkan sos tiram n sos ikan. Goreng seketika. Masukkan air rebusan ayam atau daging mengikut keperluan.
  3. Masukkan kiub ayam dan biarkan mendidih seketika. Kemudian masukan lobak merah terlebih dahulu.
  4. Masukkan udang, cili padi, sawi, lada hitam atau putih tumbuk, garam dan ajinomoto.
  5. Masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan air untuk memekatkan kuah.
  6. Kacau dan setelah kuah masak bolehlah dihidang bersama kueh teow panas-panas
  7. Taburkan bawang goreng, daun sup dan limau nipis.
Nikmatnya tak terkata :)

No comments:

Post a Comment