Bahan-bahan
- sebungkus kuey teow dibasuh, toskan kemudian perap dengan kicap manis, digoreng tanpa minyak
- 15 ekor udang
- Isi ayam dan daging
- 2@ 3 sudu sos tiram
- 2 sudu sos ikan
- 1 kiub ayam
- 5 biji cili api
- 1 kiub ayam
- sedikit lada hitam / putih - di tumbuk
- 1 biji karot
- seikat sawi
- sedikit tepung jagung yang dibancuh dgn sedikit air untuk memekatkn kuah
- bawang goreng dan daun sup untuk hiasan.
Cara-cara
- panaskan minyak. masukkan bawang putih dan goreng sehingga kuning dan naik bau, Lepastu masukkan ayam dan daging yg dipotong kecil.
- Bila ayam & daging dah masak, Masukkan sos tiram n sos ikan. Goreng seketika. Masukkan air rebusan ayam atau daging mengikut keperluan.
- Masukkan kiub ayam dan biarkan mendidih seketika. Kemudian masukan lobak merah terlebih dahulu.
- Masukkan udang, cili padi, sawi, lada hitam atau putih tumbuk, garam dan ajinomoto.
- Masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan air untuk memekatkan kuah.
- Kacau dan setelah kuah masak bolehlah dihidang bersama kueh teow panas-panas
- Taburkan bawang goreng, daun sup dan limau nipis.
Nikmatnya tak terkata :)
No comments:
Post a Comment