Sunday 10 April 2016

DAGING GORENG HALIA



Bahan-bahan 

300 gm daging (rebus dahulu hingga empuk)
2 sudu besar sos tiram
2-3 titik minyak bijan
1 sudu besar kicap cair masin
sedikit serbuk lada sulah

# perap semua bahan di atas selama 1/2 jam

1 biji bawang besar *
3 ulas bawang putih *
1 1/2 inci halia *
sedikit daun bawang *
cili merah *

* Hiris bahan-bahan di atas

Cara Penyediaan 

Panaskan mnyak di dalam kuali. 
Tumiskan halia, bawang besar, bawang putih sampai naik bau. 
Masukkan daging yang diperap tadi. 
Kemudian masukkan sedikit air. 
Bila daging dah masak, masukkan cili dan daun bawang. 

(Tidak perlu letak garam kerana bahan perapan sudah masin)

Ok, siap untuk dihidangkan. Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment