Sunday, 10 April 2016

TOMYAM POKTEK



BAHAN BAHAN
4 ekor ketam dibelah 
4 100 g lala 
250 g udang besar 
200 g sotong dipotong bulat 
1 bunga kobis dipotong mengikut floretnya 
1 biji lobak merah di potong ikut citarasa masing-masing 
2 biji buah tomato di potong 4 
1-2 2 tangkai daun ketumbar 
10 biji cili padi dititik 
5 biji cendawan butang dihiris 
3 atau empat 1 biji bawang besar dipotong 4

1' halia dititik 
2 batang serai dititik 
1" lengkuas dititik 
3 ulas bawang putih ditik 
5 sdb pes tomyam 
1/4 cawan susu cair atau santan pekat 
1/4 cawan air limau 
3 helai daun limau perut.

Cara Membuatnya 
1. Masukkan lebih kurang 1 1/2 liter air. Rebus bersama semua bahan mentah asas ketam, lala udang dan sotong. 
2. Masukkan halia, serai, lengkuas, bawang putih , cili padi dan daun limau perut 
3. Biarkan seketika sehingga semua bahan berubah warna dan agak masak. 
4. Masukkan pes tom yam, garam secukup rasa dan air asam limau 
5. Masukkan bunga kobis, cendawan, daun ketumbar, dan lobak merah serta bawang besar 
6. Akhir sekali masukkan santan atau susu cair dan tomato buah.

No comments:

Post a Comment