Sunday, 10 April 2016

LIMAU KASTURI ASAM BOI



Bahan-bahan.

a) 20-30 biji limau kasturi
b) 20-30 biji asam boi
c) 1liter air
d) 400-500g gula. Aku guna 400g saja.

Cara-cara:

1. Limau kasturi dipotong dua. Potong jangan sampai putus,
2. Masukkan asam boi dalam limau kasturi yang dipotong tu.
3. Kalau tak muat, korek sikit dalam limau tu.
4. Sementara tu, panaskan seliter air dan gula tadi dalam periuk.
5. Dah mendidih, masukkan limau yang telah disumbat asam boi.
6. Tutup api, bila asam boi dan bertukar warna.
7. Biarkan sejuk, isi dalam bekas dan tutup.
8. Kalau nak lagi sedap, biarkan dalam  2-3 hari dalam bekas baru sediakan untuk minuman.
9. Nak guna terus pun boleh. Takde masalah.
10. Nak hiding, tuang jeruk limau ni dalam gelas, tambah air dan ais. Siap!

Sedap kaw-kaw rasa dia!

No comments:

Post a Comment