Sunday, 10 April 2016

KUIH SEMPERIT TRADISIONAL



Bahan –bahan

  • Buttercup – 375g (1 ½ blok )
  • Tepung gandum – 1 ½ cawan
  • Tepung kastard – 1cawan
  • Teung jagung – 2 ½ cawan
  • Kuning telur – 3 biji
  • Esen vanilla – 1 sudu kecil
  • Gula – 1 1/2 cawan

Cara-cara membuat kuih semperit


1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius
2. Ayak tepung jagung, kastard, gandum supaya tepung tidak berbiji.
3. Pukul mentega dan gula (tidak perlu sampai kembang)
4. Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Kacau hingga rata menggunakan spatula atau senduk.
5. Masukkan campuran tepung ke dalam campuran di atas dan uli sehingga menjadi doh yang lembut dengan menggunakan tangan.
6. Masukkan ke dalam acuan semperit dan tekan sepanjang 4 cm di atas dulang pembakar ataupun mengikut kreativiti masing-masing.
7. Bakar di dalam ketuhar bersuhu yang diberikan diatas selama 15 hingga 20 minit.
8. Sejukkan dan siap untuk dihidang dan simpan dalam bekas kedap udara.

Enaknya kalau dimakan bersama seisi keluarga!

No comments:

Post a Comment